„Браќа Манаки 2018“: „Симнуваме капа“ од 22 до 29 септември

Под слоганот „Симнуваме капа“ (Hats off), од 22-ри до 29 септември во Битола ќе се одржува 39. Интернационален фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, за кое интензивно се прават подготовките, соопшти денеска на прес-конференција во Скопје раководството на фестивалот.

Директорката Гена Теодосиевска најави издание со голем број содржини и новитети – се зголемува бројот на фестивалски програми и оваа година ќе бидат 14. Годинава ќе има и нови селектори на филмските програми: Марија Џиџева ќе биде на документарната програма, Даријан Пејовски и Марија Апчевска – селектори на кратките филмови, Слаѓан Пенев – за програмата „Европски филмски перспективи“ која почна пред две години.

– ИФФК „Браќа Манаки“ е препознатлив како една специфична и автентична филмска територија, поради искрената почит кон маговите на визуелната креација на филмската уметност, кинематограферите, но и поради непосредноста на која наидуваат сите фестивалски гости, рече Теодосиевска, нагласувајќи дека да се поместуваат границите, не значи да се негира досега направеното. – Во една смисла значи промена, но не и отфрлање на позитивните искуства вклучени со години и градени со децении од оние кои ја почувствувале потребата да се основа и да се организира еден ваков фестивал и да се слави филмот во градот на браќата Манаки, рече директорката на фестивалот.

Претседателот на Друштвото на филмски работници на Македонија (ДФРМ) Игор Иванов-Изи истакна дека остануваат посветени на  „Браќа Манаки“. Годинава, рече тој, фестивалот ќе го има своето „транзициско” издание во пресрет на големиот  јубилеј догодина.

– Ние, филмските професионалци од Македонија, со 40-тиот „Браќа Манаки“ очекуваме нова ера на македонскиот филм. Почнавме стратегија за конечно расчистување на тоа што го стигматизираше и обременуваше филмот во Македонија, а се однесуваше на филмови кои тешко се продуцираа и се завршуваа, со чудни теми од историјата… Сакаме да го ставиме фокусот на младите автори и да снимаме филмови кои се случуваат овде и сега и зборуваат за нашите генерации и она што нас не опкружува, рече Иванов-Изи.

Соопшти и дека пред почетокот на 39-тиот ИФФК, ДФРМ ќе го заврши процесот за избор на македонски кандидат за Оскар и дека оваа година има дури осум или девет филмови кои би можело да бидат номинирани ако се исполнети условите. – Се надевам дека повеќе нема да се случи да немаме свој претставник за Оскар, рече претседателот на ДФРМ.

Плакатот за 39-тото издание на фестивалот, со слоганот „Симнуваме капа“ (Hats off), е креативно решение на маркетинг-агенцијата „Меккен Скопје“ и инспирирано од безвременските капи на браќата Манаки и градот во кој живееле и твореле. Капите лебдат врз еден препознатлив објект во Битола (Завод и Музеј), а пораката е благодарност за нивната работа и за сите што придонеле во градењето на фестивалот во изминатите речиси четири децении.