Беса на Касами: Република Илинденска Македонија е неприфатливо име за Албанците

Движењето Беса на Биљал Касами денеска соопшти дека не го прифаќа името Република Илинденска Македонија, како евентуално можно решение на спорот со Грција, соопшти денеска партијата.

– Движењето Беса свесна дека прашањето за решавање на спорот со Грција околу името треба да има што побрз епилог за да ја отвори вратата на Македонија кон зачленувањето во НАТО, го повторува ставот дека секое евентуално решавање на новото име на државата не треба да содржи име кое фаворизира една етничка група или една религија, бидејќи Македонија е држава која по својата општествена реалност е мултиетничка и мултирелигиска, се наведува во соопштението.

Се додава дека „поаѓајќи од фактот дека Грција потврди дека на преговарачка маса е името Република Илинденска Македонија, Беса го изразува својот став дека ова име не ја отсликува мултиконфесионалната реалност на државата и наметнувањето на ова име ќе донесе уште поголеми поделби внатре во државата како и ќе отвори ново поделикатно прашање во етничките и религиозните односи внатре во земјата“.

– Исто така го потсетуваме премиерот Зоран Заев дека формата која тој ја избрал повикувајќи ја на маса само македонската опозиција предводена од ВМРО-ДПМНЕ, остава впечаток дека консензусот кој тој го посакува ја исклучува албанската опозиција која сега го претставува поголемиот дел на албансклата популација во Македонија и секое решавање на прашањето за името без согласност на поголемиот дел на Албанците би отворало уште поголеми проблеми во иднина, се наведува во соопштението на Беса на Биљал Касами.