Безбедни семејни паркинг зони за бремени жени и мајки со деца

„Безбедни семејни паркинг зони“ се воведуваат на паркиралиштата низ државава, каде бремените жени, мајките со деца, возачи со деца до три години, секогаш ќе имаат место за паркирање.
„Безбедноста во сообраќајот е еден од главните приоритети на Министерството за внатрешни работи. Оттаму и како министер за внатрешни работи, но и како граѓанин, апсолутно ја поздравувам и поддржувам иницијативата на Авто-мото сојузот на Македонија за приклучување кон проектот за зголемување на степенот на сообраќајна безбедност, особено на оние популациски групи како што се во конкретниов случај бремените жени, односно мајките и дечињата до тригодишна возраст“ порача министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски на презентацијата на проектот “Безбедни семејни паркинг зони“.
На настанот беше потпишан и Меморандум за соработка меѓу МВР и носителот на проектот, Авто мото сојузот на Македонија, како и Министерството за транспорт и врски, ЗЕЛС, Факултетот за безбедност и Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство за заеднички активности околу негова реализација.
Според Спасовски проектот „Безбедни семејни паркинг зони“ го заслужува должното институционално внимание: „Како министер за внатрешни работи сакам веднаш да нагласам дека полицијата како и претходно, така и сега, е целосно отворена за соработка, за заедничко разгледување на сите идеи и предлози – како, кога, на кој начин ќе може сето тоа да се операционализира, а првенствено во интерес на нашите граѓани, односно во интерес на подигањето на нивото на сообраќајна безбедност“, нагласи министерот Спасовски.
Во склоп на проектните активности, планирано е обележување на посебно паркинг- место на паркинзите, резервирано за бремени жени и возачи на возила во кои се превезуваат деца до тригодишна возраст. Возилата на целните групи ќе бидат обележани со налепници.