Барселона го менува амблемoт

Фудбалскиот клуб Барселона е на чекор од историска одлука. Претстои предлог за промена на амблемот на клубот, а конечната одлука зависи од тоа како ќе гласаат на т.н. „Сосиос“ – членови на клубот. Гласањето ќе се одржи на 20 октомври.
Предлогот е за стилизирана и модернизирана верзија на актуелниот амблем, а најголемата разлика ќе биде дека новото лого нема да ги има трите букви – FCB, што значи Фудбалски клуб Барселона. „Лос Кулес“ не е единствениот тим со слични иницијали, а колегите во овој поглед се Баерн Минхен и Базел.
Трите букви се појавуваат во секој амблем на Барса од 1910 година. Новото лого е една од клучните точки во стратешкиот план на тимот за промовирање на брендот на глобално ниво.
Проектот го направи локалната компанија за брендирање „Summa“ и беше претставен од Конрад Љоренс, кој е добитник на некои од најреномираните дизајнерски награди во Каталонија.
Ако промената биде одобрена, таа ќе стапи во сила во сезоната 2019/2020.