Англиската црква промени правило старо 400 години

Црквата на Англија укина 400 години старо правило кое бара секоја недела да се држат служби.

Канонскиот закон од 1603 година бараше од свештениците секоја недела во секоја црква која ја надгледуваат да држат утрински служби и вечерни молитви и служби за заедницата, наведува „Асошиејтед прес“.

По деценија се послаба посетеност, многу од свештениците сега се одговорни за повеќе цркви, особено во селските области.

За неодржување служба во црква во недела ним до сега им беше потребна дозвола од бискупот. Промената е усвоена два дена пред состанокот на Синодот на Англиската црква.