Адеми им ги прекина ангажманите на Златко Теодосиевски и Донка Барџиева – Трајковска

Министерот за култура Асаф Адеми ги известил надворешните соработници, негови советници Златко Теодосиевски и Донка Барџиева Трајковска дека повеќе нема потреба од нивните понатамошни ангажмани како стручни советодавни лица за креирање на културни политики за 2019 година.

И Теодосиевски и Барџиева – Трајковска не добиле детално образложение зошто нивниот ангажман се прекинува.

Двајцата беа членови на работната група за ревизија на проектот Скопје 2014. Теодосиевски е и координатор на Националната стратегија за култура 2018- 2022. Стратегијата беше започната од поранешниот министер за култура Роберт Алаѓозовски и беше најавена како суштински документ кој ќе биде водилка во стратешкото спроведување на новите културни политики на новата Влада, кои ќе доведат до вистински промени и ќе придонесат до поголем квалитет, вклученост, одржливост и напредок за културата и уметноста во нашата земја на подолг рок.

Барџиева – Трајковска работи и на измените на Законот за заштита на културното наследство, како и на создавање на листата на културното наследство, но и на ревизијата на работата на Управата за заштита на културното наследство.

За „Независен весник“, велат дека не знаат ниту пак претпоставуваат зошто им се прекинати ангажманите. Со оглед на тоа дека работат во повеќе делови со цел унапредување на реформите во културата, се поставува прашањето дали реформите ќе продолжат и како?

Очекуваме одговор и од Министерството за култура.

И.Н.