Ахмети остава отворена врата за консензуален претседател со СДСМ

Ахмети остава отворена врата за консензуален претседател со СДСМ

Лидерот на ДУИ Али Аџмети, по средбата со премиерот Зоран Заев, изјави дека е подготвен на тоа да се договори со Заев да излезат со консензуален кандидат заедно со СДСМ, пренесува Алсат-М.

Одржав средби со претседателот на најголемата партија во земјава г. Зоран Заев и ја анализиравме целата ситуација и остана јас да дискутирам, да го отворам како прашање во партиските органи и да се види можноста за некаков пат за санирање на недоразбирањата кои се случија меѓу нашите партии, за да можат да се надминат. И за доброто на земјата би било да имаме заеднички кандидат и да се разговара со сите политички субјекти за да се постигне консензус“, рече Ахмети.

Ахмети додаде дека доколку се надминат недоразбирањата меѓу ДУИ и СДСМ, тогаш ќе се дискутира и за можните имиња за кандидат. Од друга страна, премиерот Зоран Заев додаде дека партискиот конгрес ќе се одржи на 3 март и тогаш ќе одлучат со кој кандидат ќе се оди на изборите. 

Споделување со вашите пријатели: