Самоубиствените тенденции на Британија

Самоубиствените тенденции на Британија
Иан Бурума

Да се гледа софистицирано демократско општество како свесно оди во предвидлива национална катастрофа која може да се избегне е ретко и алармантно искуство. Повеќето британски политичари се свесни дека напуштањето на ЕУ без консензус за односите по „Брегзит“ ќе предизвика огромна штета за нивната земја. Тие не месечарат над бездната; нивните очи се широко отворени.

На малцинство измамнички идеолози не им пречат изгледите за Британија да излезе од ЕУ без договор. Неколку шовинистички сонувачи од десната страна, промовирани од страна на некои медиуми, веруваат дека духот на булдогот од Данкерк ќе ги надмине раните неуспеси и Велика Британија наскоро ќе ги управува брановите повторно како голема квазиимперијална сила, иако без империја. Неотроцкистите од левицата, вклучувајќи го и Џереми Корбин, лидер на главната опозициска Лабуристичка партија, изгледа мислат дека катастрофата ќе го поттикне британскиот народ на крај да побара вистински социјализам.

Повеќето политичари и од лево и од десно - вклучувајќи ја и премиерката Тереза ​​Меј, која пред „Брегзит“ беше наклонета Британија да остане во ЕУ - знаат подобро. А, сепак, речиси сите одбиваат да направат нешто за да го запрат лизгањето кон катастрофален излез без договор. Предлозите во парламентот, со кои се бараше одложување или разгледување алтернативи на непопуларната стратегија за излез на Меј, не беа изгласани. Партиската политика, шовинистичките медиумите и чудната несвесност за што било надвор од Британските острови очигледно ја парализираа колективната волја на британските политичари. Наместо да дејствуваат за да се избегне најлошото, тие се залажуваат дека повеќе разговори и повеќе отстапки од Брисел некако ќе ѝ овозможат кауција на Велика Британија во последен момент.

Овој необичен спектакл на национално самоубиство, иако невообичаен, не е сосема без преседан. На пример, таков беше чекорот на Јапонија кон катастрофална војна со САД во 1941 година. Точно, постојат очигледни разлики: Велика Британија не се заканува да оди во војна со никого, и покрај сите носталгични гафови за „спитфаерите“ и Данкерк и јапонската демократија, како што се случи, беше задушена од воените фракции и авторитарна државна контрола. Но сличностите се извонредни.

Релативно мал број милитаристички жаришта, поттикнати од квазифашистички идеолози и главно офицери од среден ранг, всушност сакаа војна со Западот. Повеќето политичари, меѓу кои и генерали и адмирали, знаеја дека би било лудост да се предизвика судир со многу посупериорна воена и индустриска сила. Но тие беа неспособни или не сакаа да го спречат тоа.

Главниот стратег на напад на Перл Харбор, адмирал Јамамото Исоруку, високоинтелигентен човек кој студирал на Харвард и многу добро ги познаваше САД, беше гласен противник на војната. Надевајќи се против надежта дека преговорите ќе ја спречат сеопфатната војна, тој сè уште ја извршуваше својата должност и го осмисли планот. Принцот Конеу Фумимаро, премиер, чиј син бил на Принстон, сакал да избегне војна со САД. Тој постојано бараше од Американците повеќе состаноци, испраќаше збунувачки сигнали и се надеваше на невозможни отстапки кои ги бараа јапонските тврдокорни за кои тој беше премногу слаб и нерешителен да се спротивстави.

Имаше многу разговори за роковите што требаше да се исполнат или да се прошират. Како и со британските преговори за „Брегзит“ со ЕУ, на Американците никогаш не им беше сосема јасно што навистина сакаат Јапонците. Всушност, тоа не им било јасно ни на самите Јапонци. Последната надеж на луѓето кои виделе дека доаѓа катастрофа, но одбија да дејствуваат, беше во повеќе разговори со Американците и верувањето дека тоа ќе ги спаси. На крајот, Американците беа уморни од зборување. Како резултат на тоа, милиони луѓе загинаа, а Јапонија беше речиси целосно уништена.

Итниот одговор меѓу Јапонците кога дознаа за нападот на Перл Харбор беше еден вид олеснување. Барем имаше некоја јасност. Сега, кога Јапонија навистина беше сама со себе, јапонската верзија на духот на булдогот можеше некако да се види. Како и Британците, и Јапонците имаат перверзен копнеж за прекрасна изолација. И борбата против западните империјалисти беше уште почесна од обидот да се победат Кинезите со масакрите.

Сосема е можно дека не-договорот за „Брегзит“ би имал сличен ефект врз Британците. Човек не може да ги обвинуваат луѓето што речиси се разболеа од расправиите во Собранието и бескрајни разговори со ЕУ, кои никогаш не изгледаа дека водат некаде. Има многу неизвесност што луѓето можат да преземат; подобро е да се знае најлошото.

Голем дел од британскиот печат, иако не беше задушен со цензура како јапонската јавност во 1930-тите и 1940-тите години, е исто шовинистички како јапонските медиуми за време на војната. Децении на анти-ЕУ пропаганда може да убеди многу Британци да се согласат со немаштијата што ќе следи по тврд „Брегзит“. Многумина несомнено ќе обвинуваат за недостиг на стоки, повисоки цени, долгите редови на влезот пристаништа и губење на работните места од тие крвави странци (Јапонските националисти сè уште ја обвинуваат американската непопустливост за Перл Харбор).

Но, дури и ако сето поминеше, разочарувањето ќе дојде наскоро, исто како што се случи во Јапонија кога еуфоријата за Перл Харбор почна да бледнее. Британските градови нема да бидат бомбардирани. Велика Британија нема да биде нападната и окупирана. Се надеваме дека никој нема да биде убиен. Но влијанието на Британија ќе биде значително намалено, нејзината економија ќе се намали. Со главните фигури за тврд „Брегзит“ - како Борис Џонсон, Најџел Фараж и Џејкоб Риз-Мог - веројатно ќе биде во ред. Но нема корист да се обвинуваат само тие. Оние луѓе што знаат подобро, но не направија доволно за да го спречат тоа, најмногу треба да се срамат.

(Авторот е писател. Неговата последна книга е „Романса во Токио: Мемоари“)

 

Споделување со вашите пријатели: