Нискобуџетната авиокомпанија „Германија“ објави банкрот

Нискобуџетната авиокомпанија „Германија“ објави банкрот
Германската нискобуџетна авиокомпанија „Германија“ (Germania) денеска поднесе барање за стечај откако не успеа да обезбеди краткорочно финансирање за одржување на компанијата и објави дека ги откажува сите летови.

Одлуката на компанијата со седиште во Берлин, која има 37 авиони и превезуваше повеќе од четири милиони патници годишно, стапи во сила веднаш.

„Германија“ леташе главно од Германија и Швајцарија до туристичките дестинации во Медитеранот и Блискиот Исток. На почетокот на јануари, авиокомпанијата потврди дека има финансиски тешкотии и минатиот месец не можела да ги исплати платите на своите вработени.

Во денешното соопштение на компанијата е наведено дека голем товар претставувал огромниот пораст на трошоците за гориво минатото лето, а во исто време и слабеењето на еврото во однос на доларот, како и значително доцнење во набавката на авиони и зголемените трошоци за одржување на леталата.

Карстен Балке, директор на компанијата, рече дека единствената опција што му останала била да прогласи банкрот и изрази жалење за последиците од таа одлука за вработените. Тој, исто така, им се извини на патниците што купиле билети за некој лет.

Споделување со вашите пријатели: