Изгласан договорот со Грција

Изгласан договорот со Грција
Со 81 глас „за“, македонското Собрание ги усвои амандманите на четири члена од Уставот и со тоа го прифати договорот за името со Грција. Откако парламентот во Атина ќе го ратификува процесот, нашето ново име ќе биде Република Северна Македонија, а ќе има и други интервенции во уставот. За возврат, Македонија уште годинава ќе добие покана за членство во НАТО, а ќе се приближи и до Европската унија. Македонија го реши проблемот што две и пол децениции го кочеа напредокот на земјава, но компромисното решение со Грција остави незадоволство кај мнозинството граѓаните, кои, сепак, го прифатија договорот како влог во иднината.

„За“ гласаше и Панчо Минов. Сите други пратеници на ВМРО-ДПМНЕ и на коалицијата не присуствуваа на седницата и го почитуваа партискиот став.

 

Споделување со вашите пријатели: