„Архангел“ ќе настапи на Вевчански карневал

„Архангел“ ќе настапи на Вевчански карневал
Македонскиот рок бенд „Архангел“ ќе настапи на годинешното издание на Вевчанскиот карневал, потврдија организаторите.

Вевчанскиот карневал традиционално ќе се одржи од 12 до 14 јануари, а наскоро ќе биде објавена и целосната програма.

Карневалот е стар најмалку 1.460 години и секоја година се одржува празнувајќи го Св. Василиј Велики.

На тој ден се дочекува новата православна година, а се испраќа старата. Инаку, тој е пагански обичај кој тука се сочувал сè до денешни дни. Учесниците во него се нарекуваат василичари. Тоа се маскирани поединци и групи од сите возрасти организирани по маала.

Споделување со вашите пријатели: