„Антиимперијализмот“ на идиотите

„Антиимперијализмот“ на идиотите
Повторно западното „антивоено“ движење се разбуди за да се мобилизира против Сирија. Ова е третпат од 2011 година. Првиот беше кога Обама се двоумеше дали да ја нападне војската на сирискиот режим (но не го направи тоа) по хемиските напади врз Гута во 2013 година, што се смета за црвена линија. Вториот пат беше кога Доналд Трамп нареди ракетен напад, кој ја погоди воена база на празен режим како одговор на хемиските напади врз Хан Шеикхоун во 2017 година. И денес, додека САД, Велика Британија и Франција преземаат ограничена воена акција по нападот со хемиско оружје во Дума, во кој загинаа најмалку 34 лица, вклучувајќи и многу деца кои се засолнија во подруми од бомбашкиот напад.

Првото нешто што треба да се забележи од трите главни мобилизации на западната „антивоена“ левица е дека тие немаат никаква врска со завршување на војната. Повеќе од половина милион Сиријци се убиени од 2011 година. Најголемиот дел од цивилните жртви се преку употреба на конвенционално оружје, а 94 отсто од овие жртви беа убиени од сириско-руско-иранскиот сојуз. Немаше никаков бес или загриженост за оваа војна, која го следеше бруталниот напад на режимот на мирни, продемократски демонстранти. Немаше бес кога бомби, хемиско оружје и напалм се фрлаа врз демократски самоорганизирани заедници или врз болници и спасувачи. Цивилите се потрошен материјал. Воените резерви на геноцидниот не се фашистички режим. Всушност, слоганот „Рацете подалеку од Сирија“ навистина значи „Рацете подалеку од Асад“ и често се дава поддршка за воена интервенција на Русија.

Оваа левица покажува екстремно авторитарни тенденции, такви што ги става државите во центарот на политичката анализа. Затоа, солидарноста се проширува на држави, наместо на угнетени или обесправени групи во кое било општество, без оглед на тиранијата на државата. Слепи на социјалната војна што се случува во самата Сирија, сирискиот народ се смета за само пион во геополитичка шаховска игра. Тие ја повторуваат мантрата „Асад е легитимен владетел на суверена држава“. Асад, кој ја наследи диктатурата од својот татко и никогаш не одржа, а камоли да победи, слободни и фер избори. Асад, чија „сириска арапска армија“ може само да ја поврати територијата што ја изгубила со поддршка на странски платеници и поддржана од странски бомби, и кои најмногу се борат против бунтовници и цивили родени во Сирија. Колкумина би ја сметале за своја легитимно избрана влада доколку истата би почнала да спроведува масовни кампањи за силувања против бунтовниците? Тоа е расизам што ги смета Сиријците како неспособни да постигнат, а камоли да заслужат нешто подобро од една од најбруталните диктатури на денешницата.

За оваа авторитарна левица поддршката се проширува на режимот на Асад во име на „антиимперијализам“. Асад се смета за дел од „движењето на отпорот“ против империјата на САД и ционизмот. Најмалку е важно дека самиот режим на Асад ја поддржа првата војна на Заливот или, пак, учествуваше во програмата за нелегално предавање на САД, каде што осомничени терористи беа мачени во Сирија во име на ЦИА.

Овој „антиимперијализам“ на идиоти е оној што го изедначува империјализмот само со активностите на САД. Се чини дека не се свесни дека САД ја бомбардираат Сирија од 2014 година. Во својата кампања за ослободување на Рака од Даеш, сите меѓународни норми за војна и размислувања за пропорционалност беа прекршени. Над 1.000 цивили загинаа, а ООН проценува дека 80 отсто од градот е сега непогоден за живеење. Нема протести организирани од страна на водечките „антивоени“ организации против оваа интервенција, без повици за да се обезбеди заштита на цивили и цивилната инфраструктура. Наместо тоа, тие го усвоија дискурсот „Војна против теророт“, односно дека сите противници на Асад се џихадисти. Тие го игнорираа Асад додека тој го полнел го својот „Гулаг“ со илјадници секуларни, мирни, продемократски демонстранти осудени на смрт со мачење, ослободувајќи ги исламските милитанти од затвор. Слично на ова, континуираните протести што се одржаа во ослободените области во спротивност со екстремистички и авторитарни групи, како што се Даеш, Нусра и Арар ал Шам, беа игнорирани. Сиријците не се сметаат како некои што поседуваат софистицираност за да имаат различни ставови. Активистите од граѓанското општество, граѓанските новинари, хуманитарните работници се ирелевантни. Целата опозиција е сведена на нејзините најавторитарни елементи или се гледаат за проводници за странски интереси.

Според Пентагон, во моментов има околу 2.000 американски војници во Сирија. САД изградија голем број воени бази на северниот дел кој е под контрола на Курдите, првпат во историјата на Сирија. Ова треба да се однесува на секој што ја поддржува сириската самоопределба, а заборава на десетици илјади ирански трупи и шиитски милиции кои сега окупираат голем дел од земјата, или убиствените ракетни напади извршени од страна на руските воздухопловни сили со поддршка од фашистичката диктатура. Русија сега изгради трајни воени бази во земјата и ѝ се предадени ексклузивни права за нафтата и гасот на Сирија, како награда за нејзината поддршка.

Ноам Чомски еднаш тврдеше дека интервенцијата на Русија не може да се смета за империјализам бидејќи била повикана да ја бомбардира земјата од страна на сирискиот режим. Според оваа анализа, тогаш ни интервенцијата на САД во Виетнам не би била империјализам бидејќи била повикана од владата на Јужен Виетнам.

Голем број антивоени организации го оправдале својот молк во врска со руските и иранските интервенции тврдејќи дека главниот непријател е дома. Ова ги оправдува од преземање каква било сериозна анализа за да утврдат кои всушност се главните актери што ја водат војната. За Сиријците главниот непријател е навистина дома – тој непријател е Асад кој се занимава со она што ООН го нарече криминал на истребување. Се разбира, еден од главните начини на кој функционира империјализмот е негирање на домашните гласови. Така што водечките западни антивоени организации одржуваат конференции за Сирија, без да поканат сириски говорници.

Постојат многу валидни причини за спротивставување на надворешната воена интервенција во Сирија, било да е тоа од страна на САД, Русија, Иран или Турција. Ниту една од овие држави не дејствува во интерес на сирискиот народ, демократијата или човековите права. Тие дејствуваат исклучиво за сопствени интереси. Американските, британските и француските интервенции денес се помалку за заштита на Сиријците од масовно злосторство, а повеќе за примена на меѓународната норма дека употребата на хемиско оружје е неприфатлива, за да не биде искористено еден ден против самите западни земји. Поголем број странски бомби нема да донесат мир и стабилност. Постои мала желба за да се принуди Асад да се тргне од власт, што би придонело да се стави крај на едно од најлошите злосторства. Сепак, во спротивставувањето на странска интервенција треба да се најде алтернатива за заштита на Сиријците од геноцид. Морално е неприфатливо да се очекува од Сиријците да замолчат и да умрат за да го заштитат повисокиот принцип на „антиимперијализам“.

Споделување со вашите пријатели: