LSDM: Vendimi i qytetarëve në referendum do të jetë i obligueshëm

“Me marrëveshjen e arritur mes Republikës së Maqedonisë dhe Republikës së Maqedonisë është hequr pengesa e Maqedonisë të fitojë ftesë për anëtarësim në NATO dhe të fitojë datë për fillim të bisedimeve me BE-në në vitin 2019. Me marrëveshjen, Maqedonia fiton të ardhme, kurse qytetarët e Maqedonisë fitojnë jetë më të mirë”, thuhet nga partia e LSDM-së.

Ata thonë se çështjet për anëtarësim në NATO dhe BE dhe marrëveshja e arritur në Prespë janë çështjet më të rëndësishme për të ardhmen e Maqedonisë.

“Çështjet për anëtarësim në NATO dhe BE dhe marrëveshja e arritur në Prespë janë çështjet më të rëndësishme për të ardhmen e Maqedonisë, dhe për këtë shkak qytetarët do ta kenë fjalën e fundit në referendum,” thuhet në kumtesën e lëshuar nga LSDM-ja duke shtuar se qytetarët janë bartës të sovranitetit, dhe se qytetarët vendosin në zgjedhje dhe në referendum.

“Rreferendumi është demokraci e vërtetë, kurse vullneti i shprehur në të patjetër të jetë e oblugueshme për të gjithë, sepse vota e qytetarëve është kuçe për të ardhmen e Maqedonisë”, thuhet në reagimin e LSDM-së duke shtuar se qytetarët kanë mundësi që në referendum lirisht dhe në mënyrë direkte të vendosin për marrëveshjen me Greqinë dhe përmes kësaj edhe për anëtarësimin e Maqedonisë në BE dhe NATO, si dy çështje të lidhura që kanë të bëjnë për të ardhmen e vendit.

Ata thonë se “për ndryshimet kushtetuese duhet të ndodhin që të përmbushet marrëveshja që Maqedonia të bëhet anëtare e NATO-s dhe të fillojë bisedime për anëtarësim me BE-në, duhet të votojnë deputetët e Kuvendit të Republikës së Maqedonisë. Deputetët janë përfaqësues të popullit dhe ata kanë obligim që ta ndjekin vullnetin e popullit të shprehur në referendum. Në pajtim me Ligjin për referendum, Kuvendi do të duhet t’i këshillojë qytetarët që para se të sillet vendimi për një çështje të rëndësishme që ka të bëjë me të ardhmen dhe kualitetin e jetës të të gjithë qytetarëve.”, thonë nga LSDM-ja duke thënë se është interes i të gjitha partive politike dhe të gjithë subjekteve qytetare dhe politike që të mbështesin referendumin si instrument kryesor demokratik të shprehjes së vullnetit të qytetarëve.

“Maqedonasit dhe të gjithë qytetarët e Maqedonisë kanë mundësinë historike për zhvillim, mundësi direkte të jemi krah për krahu me fuqitë e mëdha, edhe ata si maqedonas dhe identitetin tonë maqedonas dhe gjuhën maqedonase, të garantuara dhe të vërtetuara në nene konkrete në marrëveshjen e Prespës. Për këtë shkak, maqedonasit dhe qytetarët tjerë të Maqedonisë do të vendosin se me identitetin maqedonase do të bëhemi anëtare e NATO-s dhe BE-së dhe do ta realizojmë marrëveshjen me Greqinë”, thuhet nga Qendra për komunikim të LSDM-së./Telegrafi/