Këto janë ‘vijat e kuqe’ greke për emrin

Një emër kompleks me një kualifikues gjeografik, një emër për të gjithë dhe me një përdorim të përgjithshëm (erga omnes) dhe anulim i deklaratave ose praktikave irredentiste nga Shkupi – janë tri parakushte në opozitën greke Demokracia e Re, përcjell Almakos.

Duke folur për anëtarët e partisë përgjegjës për sektorë të ndryshëm, Kirijakos Micotakis, sipas agjencisë greke të lajmeve ANA-MPA, paraqiti linjat e kuqe të partisë dhe tha se Demokracia e Re nuk do të pranojë një zgjidhje për emrin nëse kriteret e tjera nuk plotësohen.

Lidhur me anulimin e irredentizmit, shpjegoi se mund të ndodhë vetëm përmes një marrëveshje dypalëshe, marrëveshja e pakos mbi emrin, sipas Micotakis, duhet të miratohet nga OH.

“Minimumi që qeveria mund të bëjë është të mbrojë krejtësisht pozitën nga Bukureshti. Sepse emri nuk i referohet vetëm emrit. Më pak se kjo, nuk mund të pranohet. Sigurisht që nuk mund të pranohet një zgjidhje e paplotë, e cila nuk e zgjidh problemin në tërësinë e saj. Kjo nuk vlen vetëm për zgjidhjen, erga omnes, por edhe për deklaratat irredentiste të papranueshme të fqinjëve tanë veriorë, të cilat provokojnë ndjenjat patriotike të të gjithë grekëve, jo vetëm maqedonas”, thotë udhëheqësi i partisë opozitare.

Tutje Mitsotakis shton se qeveria maqedonase, në praktikë duhet të tregojë se ajo respekton ndjeshmërinë e popullit grek në aspektin e historisë, gjithashtu të demostrojë se ka kapacitetin brenda vendit për të imponuar një zgjidhje të pranueshme nga të dy palët. Megjithatë, për qeverinë greke, ai tha se nuk e fshehte se nuk kishte besim, sepse, siç tha ai, ai ishte i aftë të bënte gjithçka për të mbajtur veten në pushtet.

“Qeveria është ajo që ka përgjegjësinë për negociatat. Këta të fundit zgjodhën të negociojnë fshehurazi, pa i informuar palët nga opozita. Tani për tani, ne shohim një teatër hije, në të cilin Ministri i Mbrojtjes po përpiqet të mbajë kolltukun e tij dhe ministri i jashtëm Kamenos nuk e pranon termin grek në Maqedoni. Ne nuk mund të detyrojmë vendet e huaja të flasin gjuhën tonë. Gjëra qesharake për një rast serioz”, tha Kumucakos.

Lidhur me informacionin e publikuar në mediat greke në ditët e fundit, anëtarët e partisë opozitare morën udhëzime për të mos marrë pjesë në demonstratat për emrin Maqedoni, Micotakis tha në takim, sipas ANA-MPA, se nuk kishte ndalim apo urdhër që anëtarët të shprehin pikëpamjet e tyre ose për të marrë pjesë në një protestë./Express/