AHMETI: Pas Ligjit pēr gjuhën, të ndërtojmë BDI-në e së nesërmes

Kryesia e Bashkimit Demokratik për Integrim mbajti mbledhjen e rradhës  në  selinë e partisë në Tetovë.

Në fillim të mbledhjes, Ahmeti ftoi anëtarët e kryesisë për një minutë heshtje në nderim të Sekretarit të Përgjithshëm Abdilaqim Ademi pasi që kjo ishte mbledhja e parë e këtij organi në mungesë të tij.

Më pas, Kryesia Qëndrore e BDI-së njëzëri përshëndeti miratimin e Ligjit për përdorimin e gjuhëve ditë më parë në Kuvend, që simbolizon përmbylljen e pjesës normative të Marrëveshjes së Ohrit, por njëkohësisht përmbyll edhe një kapitull të rëndësishëm të veprimtarisē tonē si kolektiv.

Në fjalën e vet hyrëse, Ahmeti rrumbullakësoi kapitullin e parë të veprimtarisë politike të BDI duke rikujtuar çështjet kapitale në këto 17 vite duke theksuar se nga kjo mbledhje duhet të ndërtohet BDI-ja e së nesërmes, njofton Medial.mk.

 1. Fitore ne te gjitha proceset zgjedhore: parlamentare, lokale, presidenciale, dhe referendum
 • zgjedhjet parlamentare të vitit 2002,
 • referendumin për ndarjen teritoriale në vitin 2004,
 • zgjedhjet lokale të vitit 2005,
 • zgjedhjet parlamentare të vitit 2006,
 • zgjedhjet e parakohëshme parlamentare tv vitit 2008, z
 • zgjedhjet lokale dhe presidenciale më 2009,
 • zgjedhjet e hershme parlamentare më 2011,
 • përsëri ato të parakohëshmet në 2014
 • zgjedhjet e fundit në dhjetor të vitit 2016.
 • Zgjedhjet lokale te vitit 2017
 1. Janë organizuar kater kongrese te partis
 • i pari më 19 nëntor 2005,
 • i dyti më 19 dhjetor 2009,
 • ndërsa i treti në përvjetorin e partisë më 5 qershor të vitit 2014,
 • organizuam kongres dyditor tematik në mars të vitit 2015.

 

 1. Te arriturat kryesore në këtë 17 vjeçar
 • ndryshimet kushtetuese në përputhje me Marrëveshjen e Ohrit,
 • ndarja teritoriale,
 • Ligji per simbolet kombëtare,
 • Zyrtarizimi i plote i përdorimit të gjuhës shqipe,
 • përfaqësimi i drejtë dhe adekuat në institucionet e shtetit,
 • rrumbullakësimi i infrastrukturës në arsimin sipëror me legalizimin e USHTsë, hapjen e fakulteteve të reja, konvikteve, sallave të reja sportive,
 • themelimi i universitetit shtetëror shqiptar në Shkup,
 • themelimi i shumë shkollave, çerdheve, sallave sportive,
 • ndërtimi i zonave të lira ekonomike në Strugë, Kërçovë, Tetovë, Shkup, Likovë,
 • marrja e statusit vend kandidat për anëtarësim në BE,
 • liberalizim të vizave me vendet e BE,
 • hapja e dialogut të lartë paraqasës me BE,
 • Mbyllja e marreveshjes me Bulgarine per fqinjesine e mire
 • fillimi i gasifikimit për Shkup, Tetovë dhe Gostivar,
 • ndërtimi i shumë rrugëve dhe autostradës Kërçovë – Strugë,
 • lidhje energjetike me Shqipërinë,
 • kalim të kufirit me Kosovën dhe Shqipërinë pa pasaporta,
 • demarkacioni i vijës kufitare me Kosovën,
 • njohja e pavarësisë së Kosovës,
 • Mbledhjet e perbashketa qeveritare me Kosoven dhe Shqiperine
 • sheshi Skënderbeu, sheshi Iliria, sheshi i flamurit, Skënderbeu, Hasan Prishtina, Isa Boletini, Josif Bageri, Nexhat Agolli, Pjetër Bogdani në Shkup,
 • shënimi i 100 vjetorit të alfabetit, 100 vetorit të lindjes së Nënës Terezë si dhe 100 vjetorit të flamurit,
 • teatri shqiptar në Shkup, biblioteka dhe teatri në Tetovë, Muzeu i Manastirit dhe Muzeu i Lirisë, Qendra Memoriale Nëna Shqiptare në Zajaz,
 • ujësjellës në vendbanime shqiptare,
 • qendra urgjente në Tetovë dhe qendra spitalore,
 • subvencione bujqësore, bursa arsimore dhe proekte të tjera të panumërta.

Para nesh mbetet të adresohen fuqishëm edhe Reformat në sundimin e së drejtës dhe çështja e emrit si parakusht për integrim në NATO dhe BE.

Mbledhja e Kryesisë po vijon me raport të detajuar nga përfaqësuesit e pushtetit ekzekutiv për punën e bërë gjer tani. /Medial.mk/